Најскапиот Харли Дејвидсон од 1908 продаден на аукција

Редок примерок на мотоцикл Харли Дејвидсон од 1908 година стана најскапиот мотоцикл некогаш продаден на аукција, според веб-страница која ја следи продажбата на стари мотоцикли.

„Резервоарот за ремени Харли-Дејвидсон“, наречен така затоа што неговите резервоари за гориво и масло висат од рамката прикачена со никелни ремени, според vintagent.com, продаден е за 935.000 долари минатиот месец на аукцијата Мекум во Лас Вегас.

Се верува дека овој мотоцикл е еден од последните 12 од ваков вид во светот.

Друга копија од истиот модел од 1907 година е продадена за 715.000 долари, но копијата од 1908 година била значително поскапа бидејќи никогаш не била обновена.

Мотоциклот кој соборува рекорди има многу оригинални делови, што го прави уште поретко, изјави Грег Арнолд, менаџер на одделот за мотоцикли во Mecum Auctions.