Како ќе изгледа филмот на Нолан „Опенхајмер“?

Филмот го прикажува животот и етички сомнителните признанија на физичарот Ј. Роберт Опенхајмер,

кој е заслужен за создавањето на атомската бомба.

Опенхајмер бил еден од главните соработници на проектот Менхетен, владино истражување насочено кон создавање нуклеарно оружје, кое се одвивало од 1942 до 1946 година. Покрај тоа, тој беше директор на лабораторијата во Лос Аламос, каде што бомбите беа физички склопени.

Филмот се заснова на биографскиот роман „Американски Прометеј: Триумфот и трагедијата на Џ. Роберт Опенхајмер“ на Каи Бирд и покојниот Мартин Џ. Шервин, кој ја доби Пулицеровата награда во 2006 година.

Покрај адаптацијата на книгата за екранот, Нолан е и режисер и продуцент на филмот.

Килиан Марфи глуми како Опенхајмер, означувајќи ја неговата прва голема улога во еден од филмовите на Нолан.

Марфи беше дел од актерската екипа на многу од филмовите на Нолан, како што се „Inception“, „The Dark Knight“ и „Dunkirk“.

„Опенхајмер“ пристигнува во кината на 21 јули 2023 година.