Научниците докажаа - Eве која раса на кучиња е најинтелигентна

Знаеме дека кучето е најдобриот пријател на човекот и дека постојано се расправа за тоа колку разбира и што знае. Се шпекулира дека некои раси се поинтелигентни од другите, а сега има научни факти за сето ова.

Имено, научниците од Универзитетот во Хелсинки побарале од 13 раси кучиња од вкупно 1.000 да извршат седум когнитивни и три бихејвиорални задачи.

Тестовите ја проценуваа способноста за читање човечки гестови и дали животните можат да одат околу проѕирна ограда во форма на V за да стигнат до храната што можеа да ја видат. Истражувачите, исто така, испитувале колку кучето е независно и колку брзо доаѓа до човек за помош.

Така, во ова истражување, белгискиот Малиноа, кој често се користи како полициско куче или куче чувар, го зазеде првото место со 35 од 39 поени. На второ место е Border Collie со 26 поени, а на третото место е Hovawart со 25 поени.

– Белгијката Малиноа се истакна во многу когнитивни задачи и имаше многу добри резултати на повеќето тестови – изјави за The Sunday Telegraph д-р Катрина Тира од Универзитетот во Хелсинки.

Колешката на Нена и коавтор на студијата д-р Сара Џунтила објасни:

– Повеќето трки имаат свои силни и слаби страни. На пример, лабрадорот е многу добар во читање човечки гестови, но не толку добар во решавање на просторни проблеми. Некои раси, како што е овчарското куче Шетланд, постигнаа прилично рамномерни резултати во речиси сите тестови.

Кучињата биле подложени на тестови со паметни кучиња помеѓу март 2016 и февруари 2022 година.