Научниците користат Wi-Fi рутери за да ги видат луѓето низ ѕидовите

Научниците од Универзитетот Карнеги Мелон развија евтин начин да ги почувствуваат луѓето низ ѕидовите со користење на два рутери за Wi-Fi за да го снимат 3Д обликот и позата на една личност.

Истражувачите известуваат во новиот труд дека користеле длабока нервна мрежа наречена DensePose која мапира Wi-Fi сигнали (фаза и амплитуда) на UV координати, тоа е кога површината на 3D модел се проектира на 2D слика за мапирање на компјутер. -генерирана слика.

DensePose беше развиена од истражувачи од Империал колеџ Лондон, Facebook AI и Универзитетскиот колеџ во Лондон. Клучното достигнување на истражувачите од Карнеги Мелон со DensePose е тоа што тие можат прецизно да ги мапираат позите на повеќе субјекти користејќи стандарден 1D сензор – Wi-Fi антена – наместо скапи RGB камери, LiDAR и радар.

Исто така, тие би можеле да користат Wi-Fi за да ги почувствуваат луѓето и нивната поза, наместо само прецизно да лоцираат предмет во просторијата.

„Резултатите од студијата откриваат дека нашиот модел може да ја процени густата поза на повеќе субјекти, со споредливи перформанси со пристапите базирани на слики, користејќи Wi-Fi сигнали како единствен влез. Ова го отвора патот за евтини, широко достапни алгоритми за откривање „луѓе“, објаснуваат истражувачите во неговата работа.

Истражувачите велат дека нивниот Wi-Fi пристап за снимање луѓе во домаќинствата може да се примени во домашната здравствена заштита, каде што пациентите можеби не сакаат да бидат следени од камера на места како бањата или со други сензори и уреди за следење.

Важно е системот за надзор преку Wi-Fi да не е засегнат од слабото осветлување или пречките како што се ѕидовите. Исто така, бара многу ефтино поставување, користејќи опрема што повеќето луѓе веќе ја имаат дома. Двата TP Link Wi-Fi рутери користени во студијата чинат по околу 30 долари, во споредба со околу 700 долари за најчестиот LiDAR.

„Веруваме дека Wi-Fi сигналите можат да послужат како сеприсутна замена за RGB сликите во одредени случаи. Осветлувањето и оклузијата имаат мало влијание врз решенијата базирани на Wi-Fi што се користат за надзор во затворен простор.

Покрај тоа, тие ја штитат приватноста на поединците и потребната опрема може да се купи по разумна цена“, пишуваат тие, пренесува PC Press.

„Всушност, повеќето домаќинства во развиените земји веќе имаат Wi-Fi дома, а оваа технологија може да се прошири за да се следи благосостојбата на постарите луѓе или само да се идентификуваат сомнителни однесувања дома.

Како што забележуваат истражувачите, има многу литература за откривање, следење и проценка на густа поза од слики и видеа, но многу малку за темата за проценка на човечка поза од Wi-Fi или радар.