Масовна побарувачка за "pet friendly" технологија

Samsung Electronics ја објави студија која покажува како зголемувањето на бројот на луѓе кои имаат домашни миленици влијае на изборот на технологија и нејзината употреба во домот.

Сè поголема е потребата за технологија погодна за миленичиња бидејќи повеќе од половина од испитаниците (52%) веруваат дека треба да има стандард кога станува збор за уредите или апаратите во паметните домови.  Европските домаќинства сега имаат повеќе домашни миленици отколку деца. Ова истражување покажува дека речиси две третини (63%) сметаат дека нивните миленици се драги членови на семејството.

Истражувањата покажуваат дека технолошките сопственици на домашни миленици би сакале да ја користат технологијата од различни причини, од чистење со правосмукалка по миленичиња (53%), хранење со автоматско хранење (49%) до користење на следење локација за следење на нивните движења (48%). Од оние кои ја користат технологијата, наведените главни причини се безбедноста на миленичињата (36%), помалата грижа (36%) и дополнителната удобност (33%).

„Повеќе домови во Европа имаат миленици отколку деца. Ова ги менува нашите одлуки за купување кога станува збор за технологијата. Затоа Samsung развива производи имајќи ги на ум и луѓето и домашните миленици. Знаеме дека миленичињата се сакани членови на семејството, затоа продолжуваме да развиваме технологија која ги оптимизира нашите домови за домашни миленици за да можат да водат посреќен и поздрав живот“, рече Бенџамин Браун, маркетинг директор за Samsung во Европа.

Бидејќи многумина се враќаат во канцеларија по избувнувањето, осаменоста сега е голем проблем за сопствениците на домашни миленици кои мораат да ги остават своите миленици сами дома долго време. Речиси половина од испитаниците (46%) велат дека се загрижени за нивните миленици да бидат осамени, а овој број се зголемува кај помладите – половина (50%) од сопствениците на возраст меѓу 18 и 34 години велат дека тоа ги загрижува за нивните миленици.

Две петтини (40%) од испитаниците велат дека се позагрижени за своите миленици сега кога се укинати ограничувањата за пандемијата. Многу загрижени сопственици на домашни миленици се чини дека се обраќаат кон технологијата за помош, при што речиси половина (48%) од испитаниците кои користат технологија за своите миленици се загрижени дека нивните миленици се осамени.

„Нашите домови стануваат подигитални и попаметни. Ние ги развиваме нашите решенија за сите членови на семејството. Без разлика дали сте вие, вашите деца или вашето домашно милениче. Samsung SmartThings за домашни миленици им овозможува на сопствениците да создадат оптимална средина за своите миленици. На пример, ако вашето домашно милениче носи SmartTag, можете да видите каде е на мапата и да пуштите мелодија за да се вратите дома. Или можете да ја користите вградената камера на нашиот вакуум JetBot AI+ за да го проверите вашето домашно милениче додека сте надвор или да го вклучите телевизорот или светлата“, додаде Браун.

Сопствениците на домашни миленици се оптимисти за придобивките што технологијата може да ги донесе во животот на нивните миленици. Но, овој оптимизам доаѓа со одредена претпазливост – како и со нивните лични уреди, сопствениците исто така сакаат да се погрижат нивните миленици да бидат заштитени во дигиталниот свет.

И покрај тоа, оваа студија укажува на желба за постојани иновации кај сопствениците на домашни миленици. Над три петтини (62%) од испитаниците мислат дека функцијата погодна за миленичиња е исто толку важна како и другите членови на семејството, додека речиси половина (49%) сакаат да видат развој на повеќе технологии погодни за миленичиња во иднина.

Како што нашите домови стануваат попаметни и подобро поврзани, начинот на кој се грижиме за нашите миленици ќе продолжи да се подобрува благодарение на новите паметни технологии кои ќе бидат дел не само од нашиот секојдневен живот и рутини, туку и од животот на домашните миленици со кои ги споделуваме нашите домови. 

Имајќи предвид дека помладите генерации сè повеќе ги прифаќаат паметните уреди и дека расте и бројот на луѓе кои имаат домашни миленици, паметната технологија изградена околу овој факт е следниот логичен чекор.