Децата до 13 години се премали за социјалните мрежи

Психолозите велат дека децата помлади од 13 години се премлади за социјалните мрежи бидејќи сè уште го „развиваат својот идентитет“.

 Facebook, Tik Tok, Инстаграм и мноштво други гиганти на социјалните мрежи им дозволуваат на 13-годишниците да се приклучат на нивните платформи.

„Јас, лично, врз основа на податоците што ги видов, верувам дека 13 години е прерано… Тоа е возраст во која е многу важно да се размислува за тоа како размислуваат за сопствената вредност и за нивните односи. И често искривеното опкружување на социјалните медиуми им прави лоша услуга на многу од овие деца“, изјави за „Биди Свој“ психологот Стојне Митева. 

Бројот на тинејџери на социјалните мрежи предизвика тревога кај стручните лица кои работат на полето на развојот на децата, кои укажуваат на се поголем број истражувања за штетата што таквите платформи можат да им ја нанесат на адолесцентите.

 Многу светски стручни лица ја признаваат дека е тешко да се спречат децата да ги користат платформите со оглед на нивната популарност, но сугерираат дека родителите можат да постигнат успех со претставување обединета сила.

 „Ако родителите можат да се соберат и да кажат, обединето, нема да им дозволиме на нашите деца да користат социјални мрежи додека не наполнат 16, 17 или 18 години или која било возраст што ќе ја изберат, тоа е многу подобра стратегија за да се осигураме дека вашите деца не се рано изложени на штета“, изјави Митева.

Новото истражување сугерира дека сурфањето на социјалните мрежи може да ја промени хемијата на мозокот кај адолесцентите. Според повеќе студии студентите кои редовно ги проверувале социјалните мрежи покажале поголема нервна чувствителност во одредени делови од нивниот мозок, што го прави нивниот мозок повеќе одговорен на социјалните последици со текот на времето.

„Особено кај тинејџерите, тој дел од мозокот е всушност хиперактивен во споредба со возрасните. Тие не можат да се мотивираат себеси да прават ништо друго“.

 Неодамнешните студии покажуваат други начини на кои прекумерното време на екранот може да влијае на развојот на мозокот. Кај малите деца, на пример, прекумерното време на екранот е значително поврзано со послаби вештини за описменување и способност за користење експресивен јазик.