„Avatar: The Way of Water“ ја надмина границата од 2 милијарди долари

Како што често се случуваше и претходно, во текот на неговата неспоредлива, Џејмс Камерон повторно влезе во филмската историја овој викенд. Неговото долгоочекувано продолжение „Avatar: The Way of Water“ сега заработи над 2 милијарди долари во светски рамки, како што објави „Deadline“. CNN се обрати до продуцентското студио Дизни за коментар за филмот „Avatar: The Way of Water“ за најновото финансиско достигнување на филмот.

„Avatar: The Way of Water“ е продолжение на вонземскиот и епски „Avatar“ на Камерон од 2009 година, кој останува на врвот на листата на најпродавани филмови на сите времиња, според Box Office. Уште еден од филмовите на Камерон е исто така во клубот вреден 2 милијарди долари – „Titanic“ од 1997 година. Само три други филма се дел од тој клуб – „Star wars: епизода VII – Star Wars: The Force Awakens“ од 2015 година, „Avengers: Infinity war “ од 2018 година и „Avengers:Endgame“од 2019 година.

Според ова, Камерон е единствениот режисер кој може да се пофали дека три од неговите филмови се меѓу шесте кои заработиле над 2 милијарди долари, како и во топ 6-те најпродавани филмови на сите времиња. Режисерот вели дека планира да објави уште најмалку три продолженија на „Avatar“ понатаму.