НАСА откри потенцијално населлива планета

Американската вселенска агенција НАСА откри егзопланета со големина на Земјата која орбитира околу мала ѕвезда на околу сто светлосни години од Земјата. Сателитот за истражување на транзициските егзопланети (ТЕСС) откри егзопланета со големина на Земјата, сместена во зоната погодна за живеење на орбитирачкото соѕвездие Делфин, објави НАСА.

Се наведува дека оваа егзопланета наречена „TOI 700“ се наоѓа на растојание од својата ѕвезда во орбита која би овозможила постоење на вода на површината на планетата. „Ова е еден од ретките системи за кои знаеме со повеќе мали планети во погодни зони“, рече Емили Гилберт од НАСА.

Истакнувајќи дека откритието е напредок за поблиско следење на системот TOI 700, Гилберт рече дека неодамна откриената егзопланета „TOI“ е околу 10 проценти помала од претходното откритие „TOI 700“ и станува се помала со набљудувањата на TESS. Експертите претходно открија три егзопланети наречени TOI 700 b, c и d во системот наречен TOI 700.

Новите наоди на TESS беа споделени со истражувачите на 241-от годишен состанок на Американското астрономско друштво. Мисијата ТЕСС започна во 2018 година и набљудува делови од ноќното небо во текот на 27 дена, односно најсјајните ѕвезди додека ги следи нивните промени во осветленоста.