321617241_5540665032728305_6050592337503900386_1n

Jас сум Ирена Ванчоска, доаѓам од Прилеп, студент сум на Медицинскиот факултет при УГД, Штип, насока Фармација и сум втора година.

320675746_820993045637947_8570513810723916273_n

Од каде љубовта кон фармацијата?

 • Уште кога се запознав со природните науки, особено биологијата и хемијата во основно, уште тогаш ме привлекуваа и потоа продолжив на Фармација во средно и тогаш уште повеќе ја засакав таа струка и одлучив да се надоградувам за истото нешто и на факултет.

Тежок ли е факултетот?

 • Факултетот е тежок, меѓутоа со повеќе труд може да се совлада материјалот.

Како изгледа еден ден на еден студент на медицински факултет?

 • Предавањата на Медицинскиот факултет сè уште се онлајн и може да се случи во текот на денот да имаме и предавање и вежби, со тоа што вежбите се одржуваат со физичко присуство, бидејќи сепак се особено важни за нас како фармацевти, а и за останатите како медицински струки. Особено вежбите можат да бидат доста напорни.

  Како изгледаат вежбите кај вас?

  • Вежбите барем за мене, се особено интересни. Се прават најразлични реакции по повеќе предмети.

  Какви се условите за работа како фармацевт во Македонија?

  • Условите за работа како фармацевт во Македонија не се нешто лоши, во тој поглед не сме ни многу ограничени, бидејќи иако полека, сепак сигурно почнува да се развива сè повеќе и повеќе оваа струка и кај нас.

  Што жртвуваш ти во моментот за да станеш фармацевт?

  • Најпрво ќе ги споменам финансиите, потоа ние кои сме од други градови мораме да престојуваме овде во Штип и сме одделени од дома, започнуваме еден нов живот овде. Мораме да се навикнеме на сето тоа, на тој нов живот ако сакаме да успееме во тоа што сме го замислиле.
  320499632_706097070891273_4825621208652125668_n

  Какви се условите за сместување во Штип, каде престојуваш ти?

  • Моментално престојувам во Штип, бидејќи имаме повеќе обврски овде во Штип и покрај тоа што предавањата се онлајн. Престојувам во државен студентски дом. Условите се такви какви што се, меѓутоа мислам дека многу луѓе ги претставуваат на погрешен начин, бидејќи не е сè толку катастрофално, особено во нашиот студентски дом. Има солидни услови и во однос на средствата коишто ги резервираме за сместување, условите се навстина добри.

  Опиши го животот во студентскиот дом, дали живеете по повеќе студенти во една соба или сте сместени по повеќе студенти во една соба, опиши ни ги условите.

  • По соба се случува, односно најчесто сме сместени по четворица. Просторот е помал, но сепак добро се снаоѓаме. Со добра организација може да функционираме. Исто така храната не е толку лоша, туку напротив е особено добра, бидејќи имаме готвена храна, а тоа е огромен плус за нас бидејќи не мораме сами да готвиме, да мислиме и на тоа и имаме повеќе време на располагање. Се случува да има потреба и од дополнително нешто, па и во собите си приготвуваме нешто дополнително.

  Кои се предностите, а кои недостатоците на живеењето во студентски дом?

  • Како што споменав предност е храната, потоа сметам дека социјализацијата особено како важен фактор во нашите животи како млади личности, тука е на многу подобрo ниво. Се запознаваш со најразлични луѓе, карактери, има многу дружби, меѓусебно си помагаме. Интересно е кога се запознаваш со личности од други градови.

  Како е да живееш со луѓе кои претходно не си ги познавала?

  • На почетокот особено стравував и бев скептична околу тоа дека ќе живеам со нови личности, но кога дојдов тука всушност бев многу пријатно изненадена. Можеш многу лесно да се вклопиш, не мора да значи дека со некој не се познаваш нема да функционираш одлично. Некогаш може да е сосема спротивно. Има многу почит, разбирање, си помагаме меѓу себе и некогаш не се ни чувствува таа празнина дека сме одделени од дома. Едноставно како да се надополнува тој недостаток.

  Кои се твоите планови за во иднина, дали ја гледаш својата иднина тука или можеби во странство?

  • Како и секој човек, така и јас имам идеја и желба во однос на иднината, кои се стремам да ги остварам. Во моментов особено ми се интересни лабoраториските вежби и би сакала и моето идно работно место да е поврзанo со тоа. Во однос на тоа дали својата иднина ја гледам во Македонија или надвор од неа, немам размислувано, бидејќи не знаеме што ни носи иднината.

  Што би им порачала на идните студенти, на оние кои планираат да се запишат на твојот факултет?

  • Иако нашата струка можеби не е до толку развиена, многу луѓе не ни знаат што значи нашата струка и која е важноста. Особено тоа што фармацевтите се последните во ланецот на здравствените работници и заземаат особено важно место во здравствениот систем. Мислам дека секој којшто е љубител на природните науки дека би се пронашол во истото. Треба многу трпение и труд, но со упорност мислам дека сè е возможно.